NYTÅRSBREV 2019/

ÅRET DER GIK I SKOVEN

2019 – Et år, der har budt på et bredt spektrum af nye projekter og nye tiltag i skoven. Et år, hvor den progressive følelse af at skulle tage mere ansvar for de omgivelser, vi bevæger os i, har forfulgt os alle.

Vi har skriblet en masse tanker ned omkring året, der er gået, og efter at have tømt hovedet for spekulationer og ideer  erkender vi, at vi virkelig glæder os til lanceringen af vores nye hjemmeside snarest muligt bl.a. med tilhørende blog (og udvidet skriveplads).

Vi håber, I vil nyde læsningen nedenfor.
Kh. Mikkel & Co.

Lejre, 23.01.2020

NYTÅRSBREV 2019/

ÅRET DER GIK I SKOVEN

2019 – Et år, der har budt på et bredt spektrum af nye projekter og nye tiltag i skoven. Et år, hvor den progressive følelse af at skulle tage mere ansvar for de omgivelser, vi bevæger os i, har forfulgt os alle.

Vi har skriblet en masse tanker ned omkring året, der er gået, og efter at have tømt hovedet for spekulationer og ideer  erkender vi, at vi virkelig glæder os til lanceringen af vores nye hjemmeside snarest muligt bl.a. med tilhørende blog (og udvidet skriveplads).

Vi håber, I vil nyde læsningen nedenfor.
Kh. Mikkel & Co.

Lejre, 23.01.2020

ÅRET DER GIK I SKOVEN/

DEN NEMME ELLER MENINGSFYLDTE VEJ? 
Ved planlægning af årets grøntforbrug i 2019 måtte vi erkende, at vores primære lokale leverandør lukkede ned for grøntproduktionen og henviste os til, hvad der skulle blive det helt store eventyr for os i 2019. I starten af året blev vi introduceret til Fredrik Sahlin. En lokal og innovativ bondemand – som viste sig at være den mest ærekære og visionære grøntleverandør vi længe har mødt – og sammen etablerede vi Herthamarken i Abbetved (kun 10 min. væk fra restauranten).

Fra at bestille råvarer direkte fra store veletablerede økologiske råvareleverandører, som leverede alt, hvad vi skulle bruge direkte til døren, sprang vi ud i en årelang drøm om at blive selvforsynende med vores egen grøntsagsmark. Og lad os være helt ærlige her – det er IKKE en dans på røde roser. Det ville være meget lettere for holdet i køkkenet blot at ringe til én økoleverandør! At være selvforsynende er langt mere besværligt og kræver meget mere logistik , og så er det ikke ligefrem billigt. TILGENGÆLD – Så får vi unikke råvarer, og vi skaber en endnu stærkere jordforbindelse for vores gæster og personale – og DET må siges at være hele kampen værd!

På restauranten er vi flere, som har et brændende ønske om en større daglig involvering i marken, men vi erkender også samtidig, at vi driver en forretning, som kræver en doktorgrad i logistik samt en opmærksom tilstedeværelse over for vores gæster på restauranten. Det betyder med andre ord, at asparges-sygdomme og praktiske udfordringer med tørring af hvidløg altså er for de mere fagkyndige. Står man derimod med en overdådig høst af flere 100 kg tomater, grundet årets mange timer af solskin, så er det en udfordring, der skal løses i fællesskab. Af den årsag skal det understreges, hvor uhyre kreative vi er blevet, hvad angår brugen af tomater i køkkenet.

BYGGEVISIONER I SKOVEN
Tilbage i sensommeren 2018 påbegyndte vi et af de største byggerier, restauranten har set til dato. Køkkenet skulle udvides med adskillige kvadratmeter, Orangeriet skulle opføres – og så fik vi også en lille ide om en vielsesplads nede ved søen. Byggevisionerne er mange herude, og vi snakker ugentligt om vores mange ideer om bl.a. overnatning samt endnu en udvidelse af restauranten. Men alting til sin tid for udover visioner om nybyggeri kommer den kontinuerlige og kærlige vedligeholdelse, som en gammel dame fra 1788 kræver hele året rundt.

Udover fysisk tilbygning af restaurantenså vokser indholdet og personalet i restauranten også. Ikke blot i antal – men også i faglighed og passion. Vi er blevet et rigtig stærkt hold herude med hver vores individuelle styrker – og når jeg zoomer ud og kigger oppefra, så ser jeg med stor stolthed en forretning med muligheder og store ambitioner i alle led af driften.

NYT ÅR MED NYE PROJEKTER OG AMBITIONER
2019 har været et år fyldt med mindeværdige fester og sammenkomster i skoven. Et år, som særligt har været præget af intime bryllupsmiddage i Orangeriet men også af store spektakulære bryllupsfester i Hovedhuset. Begge med hver deres fortryllende effekter. Generelt har vi oplevet en stigende interesse for arrangementer i efteråret, og vi må erkende, at selvom sommeren er fantastisk herude, så er det efteråret, som slår benene væk under os alle.

2020 bliver et spændende år, og har bl.a. allerede bragt en ny klimalov med sig. Vi har et overordnet nytårsforsæt for restauranten nemlig at blive endnu mere grøn. Det er en omfattende og udfordrende mission at være på, og måske kommer vi aldrig 100% i mål – men vi agter at gøre forsøget med konstant at forbedre os i en mere bæredygtig og grøn retning. Vi har bl.a. skiftet blomsterne ud med lokale økologiske blomster, haft fint besøg af energioptimerende konsulenter og haft nye øjne på driften af huset herude.  – Vi agter konstant at blive bedre, og det kommer 2020 bl.a. til at handle om for os herude.

Efter at have ladet tankerne flyde for det år, der er gået, lader jeg tankerne gå tilbage til alle de andre år, der har været herude. Pludselig er der sket rigtig meget, siden overtagelsen i 2013. Derfor vil jeg runde af med et rungende TAK til jer alle for at støtte os i alle disse år med vores konstant voksende vision om at skabe det her særlige sted midt ude i skoven (og ikke mindst tak for at læse med).

Rigtig godt (forsinket) nytår
På gensyn i skoven 

Mikkel Jerger
Restauratør

  • Selskabslokale Orangeri København