HISTORIE/
NATIONALPARK
For enden af Nordeuropas længste allé, ligger Herthadalen smukt gemt i skoven i Sjællands første Nationalpark – Skjoldungernes Land. Herthadalen har været et yndet udflugtsmål siden Stavnsbåndets ophævelse i 1788. Dengang samledes bønderne fra de omkringliggende gårde i Herthadalen for at synge, drikke og danse til den lyse morgen. Og det gør man stadigvæk!
FRUGTBARHEDSGUDINDEN HERTHA
Herthadalen er opkaldt efter frugtbarhedsgudinden Hertha, til hvis ære de lokale bønder opførte en statue. Hvert forår blev statuen sat på en løvsmykket kærre og ført rundt på marker, for frugtbargøre jorden. Herefter skulle gudinden tvættes i Knapsø, og de trælle, som havde gjort tjeneste, led skæbnen at blive opslugt af søen.
Sagnet siger, at unge piger skulle gå alene ud til Herthas offersted dybt inde i Herthadalens skov. Her skulle de vaske hendes alter rent, og på den måde kunne de gøre sig forhåbninger om et frugtbart liv. Hendes alter blev i 1800 tallet omdannet til en talerstol, hvorfra det siges, at de første grundlovstaler blev afholdt af N.F.S Grundtvig. Gudindens alter eller talerstolen er bestemt en udflugt værd, så spørg os om vej, næste gang du kommer forbi.
På gensyn i skoven –